Väder och klimat i Tjeckien

Väder och klimat i Tjeckien

Tjeckiens väder är typiskt europeiskt kontinentalt med torra varma somrar och kalla vintrar. I januari så får du räkna med nollgradigt och det kan även blåsa upp till snöstorm. Vår, sommar och höst kan vara mycket behagligt då dagarna som regel är varma och kvällarna svala. Innan du åker så ska du givetvis ta en titt på vädret för den kommande veckan. På så vis så kan du förbereda dig med rätt klädval.

Stor skillnad på klimatet

Det man ska komma ihåg är att Tjeckien inte är ett platt land och ju högre upp över havsnivå du kommer, desto kyligare och regnigare kan det bli. Det här betyder att du under en semester kan befinna dig i olika slags klimat som skiljer sig några grader. Det handlar inte om extrema skillnader men tillräckligt för att man kan behöva ta med sig paraply och varm tröja då man reser ut på landsorten för att se mer av landet.

Kall vinter

Den kalla vintern gör det möjligt att njuta av skidåkning i Tjeckien. Det här kan vara en spännande upplevelse och en stor kontrast till storstadslivet i Prag som man kan vara med om under vilken årstid som helst. Mellan maj och september så är klimatet i Tjeckien som allra bäst och om du vill undvika den största turismen så ska du hålla dig till vårmånaderna.