Mat & Dryck

Mat & Dryck Tjeckien

Man kan inte dricka hur mycket öl som helst på tom mage och när det börjar kurra i magen och man sitter på ett café i en Tjeckisk stad så är man inte långt från en god måltid. Det är särskilt spännande att komma till Tjeckien på vintern då man kan njuta av olika soppor som värmer på ett fantastiskt sätt. De flesta rätter inkluderar potatis som traditionellt sett växer i regionen. Potatisen äter man i soppa, mosad, som pommes frites, kokad, rostad och så med surkål som en slags dumplings. För svenskar så kan dessa rätter kännas igen fast de har en annan typ av kryddning vilket gör det hela exotiskt och spännande.

Goda efterrätter

Efter maten så ska man passa på att njuta av någon av alla de efterrätter som serveras i landet. Här äter man gärna crepes med grädde och sylt, honungskakan Medovnik, apfelstrudel, blåbärspaj och så en massa glass såklart. Barnen kommer helt klart att gilla läget när dessa rätter dyker upp på bordet och det är återigen ganska nära den matkultur som vi känner igen hemifrån.

Den tjeckiska ölen

Det har länge varit på mode att åka till Prag för att dricka tjeckiskt öl och visst kan man finna några av Europas bästa ölsorter i detta land. Det finns fortfarande lokala alternativ som kan vara spännande att upptäcka. Ta dock god tid på dig, för om du ska testa allting på 1-2 dagar så lär du inte minnas mycket av upplevelsen efteråt…