Sevärdheter

Skogar, floder, slott, hus från medeltiden, maträtter som ser familjära ut men som luktar annorlunda, vingårdar… Listan med saker att se i Tjeckien kan göras lång och man hinner knappast med allt vid ett besök. När du kommer till detta land så ska du ha kameran redo. Oavsett om du spatserar omkring på Prags gator eller ger dig ut på vandring i trollska skogar så kommer du att få se sådant som kan vara svårt att beskriva med ord när du kommer hem igen.

Så vackert

Det som kännetecknar Tjeckien är att det finns så mycket vackert att se. Landet har bevarat många miljöer som härstammar från tidsepoker då man byggde på ett helt annat sätt. Detta märks väl i Prag där man kan beskåda byggnader som ser närmast overkliga ut. För många så innebär en Tjeckienresa synintryck som hänger kvar för resten av livet. Om man beger sig utanför Prags gränser och reser vidare i landet så kan man se så mycket mer men för detta krävs det god planering och eventuellt en hyrbil. Landet är vackert under alla årstider, men från senvår till tidig höst så är vädret behagligast för den som vill uppleva naturen.

Spännande platser

Om du vill se annorlunda saker så kanske du tycker att Prag räcker. Sitter man på ett café på någon av stadens gator så lär man se det mesta och det flesta från världens alla hörn! Ett spännande resmål är Macocha som ligger nära Brno. Det här är ett gigantiskt hål på 140 meter djup som man kan kika ner i. Det ligger i en region med en massa grottor som man också kan upptäcka. Det är dock viktigt att ta med sig en kunnig guide för det finns fortfarande oupptäckta grottor som man knappast vill fastna ensam i.

Bland spöken och gastar

Det finns en hel del traditionella spökhistorier från Tjeckien. Golemfiguren i Prag är enligt judisk och lokal tradition fullkomligt sann och om man vill veta mer om detta så ska man inte vara mörkrädd för det kan bli en aning hårresande att stå på plats och få höra berättelserna. En plats som många beskriver som bisarr och aningen otäck är Sedlec Ossuary. Här har man grävt upp ben från människor som tros ha legat här under flera tusen år för att skapa konst med dessa.

Ett historiskt land

I Tjeckien så känner man historiens vingslag och oavsett vilken epok du är intresserad av så kommer du att finna spår från den. Det här gör att man verkligen bör läsa på lite innan man åker. Annars riskerar du att missa sådant som inte anses vara stora turistattraktioner men som för dig är otroligt spännande att se. Det finns gott om världsarvssajter där du kommer att se intakta slott och gator där människor har traskat omkring ungefär som de gör idag under hundratals år.