Att göra i Tjeckien

Att göra i Tjeckien

Det finns massor med saker att göra i Tjeckien. En semester i Tjeckien kan vara full av aktiviteter och äventyr. Det spelar ingen roll om man stannar kvar i huvudstaden Prag eller om man ger sig ut i landet för att se små byar och vackra slott. Det här landet har något för varje smak och för varje budget och chansen att du kommer igen är stor. När man väl har fått smak för Tjeckiens säregenhet så blir det nämligen svårt att inte drömma om att få se och uppleva mer av landet.

Upptäck landets pärlor

Det finns många vackra städer och byar i Tjeckien och egentligen så kan du bara följa en karta och bila runt för att uppleva dessa världsarv. En av de byar som faktiskt fått status som UNESCO världsarv är Český Krumlov. Den här staden ligger alldeles vid Vltavaflodens stränder och den kan vara en av Tjeckiens allra vackraste med byggnader som ser ut som från en saga. Här promenerar man gärna omkring men den som vill komma fram snabbare kan ge sig ut på cykelutflykt bland södra Moravians vingårdar. Här finns de så kallade Moravian Wine Trails där man cyklar mellan olika vingårdar och testar lokala produkter. En annan stad med världsarvsstatus är Kutná Hora som är känd för sin urgamla silvergruva. Här finner du kullerstensgator och hus som tillsammans vittnar om en tid i Europas historia som du säkert har läst om i historieböckerna.

Prag – ett stort äventyr

Prag är något helt annat än besök i världsarvsstäder och cykling bland vingårdar. Det här är en stad som kombinerar kultur och historia med moderniteter. Du kan promenera omkring och se gamla hus och byggnader som rymmer utställningar och krogar där du festar som i vilken storstad som helst. I Prag dricker man god öl, ser spännande konstföreställningar, lyssnar på klassisk musik och så shoppar man förstås. Tjeckien är särskilt känt för kristall och läder, men i Prag så finner du verkligen allt mellan himmel och jord.

Utomhussporter

Den som vill röra på sig kan som sagt cykla mellan vingårdar. Det går också att hyra kanot och paddla på floder. Det här kan vara en aktivitet för barnfamiljen såväl som för goda vänner som vill komma ut i den Tjeckiska vildmarken. Det går också bra att ge sig ut på vandring i skogen tillsammans med guide och i södra Bohemia så finns det gott om sjöar där man kan fiska exotiska arter som karp och så svenska standardfiskar som gädda.